slide 1 slide 2 slide 3

Brzo zakazivanje

Email:
Predmet:
Poruka:
image-1
image-0

Servis automobila


 

      U servisu obavljamo pregled, dijagnostiku i popravku automehanike i autoelektrike. Naš tim mehaničara i električara vrši elektronsku dijagnostiku i u najkraćem roku otklanja kvar, uz ugradnju delova koji klijentima stoje na raspolaganju , uz proizvođačku garanciju.

 

Ipak, ono što možemo reći na osnovu iskustva, da je često za ispravnost vozila najbitnije REDOVNO održavanje.Da bi auto pravilno funkcionisao, imao duži životni vek, da bi izbegli nepredvidive popravke i na kraju održali vrednost automobila prilikom preprodaje, proizvođači su definisali određene servisne intervale. Pod tim servisnim intervalima podrazumevamo:

Zamenu filtera i ulja, na preporučenoj kilometraži (najčešće 10.000km)

Redovnu proveru tečnosti (antifriz, koč.tečnost, ulje u menjaču…)

                                                                         

Provera kočionog sistema (zamena potrošenih disk pločica, paknova, kočionih diskova, kočionih cilindara, sajle ručne...)

Veliki servis (zamena svih kaiševa, španera i vodene pume) na određen broj pređenih km (prva zamena od 90.000-120.000km, druga 60.000-90 000km, u zavisnosti od modela automobila i preporuke proizvođača)

Čišćenje dizni, klapne, AGR ventila (čest uzrok loših performansi, slabije vuče, problema sa paljenjem, a najčešće posledica lošeg kvaliteta goriva na našem tržištu)

Zamena seta kvačila (lamele, korpe i druck lagera). Interval zamene najčešće zavisi od samog vozača i individualnog načina vožnje.

Takođe radimo sve popravke vezane za motor i menjač.

Zamena motornog ulja

Funkcija ulja je da odnosi toplotu iz bloka motora i podmazuje pokretne delove, kako u motoru tako i na pomoćnim agregatima. U ulju se nagomilavaju i produkti sagorevanja u cilindru, koji prodiru u ulje npr. pored klipnih prstenova. S vremenom dolazi do prljanja ulja, što direktno utiče na njegova svojstva. Zato je vek zamene ulja znatno kraći kod motora koji troše ulje. U svom toku ulje nailazi na prečistač (filter) u kome se zadržavaju otpadne čestice, ali treba znati da filteri nisu svemoćni i da veliki broj mikročestica slobodno prolazi kroz njih.

Redovna zamena ulja omogućuje nesmetano funkcionisanje delova motora, čime sprečava kvarove većih razmera.Interval zamene ulja zavisi od više faktora, kao što su relacija i uslovi vožnje, kvalitet goriva, kao i kvalitet ulja. Mi kao optimum preporučujemo zamenu ulja na 10.000 pređenih km.

Potrošnja motornog ulja

Pod potrošnjom motornog ulja smatra se količina ulja koja se doliva u motor između dve zamene na svakih pređenih 1000 kilometara. Motor mora da troši ulje. Normalna potrošnja motornog ulja kreće se od 0.2 do 0.5 litara na pređenih 1000 kilometara. Nivo ulja u motoru kontroliše se na svakih 500 kilometara. Ako koristite kvalitetno motorno ulje, a motor vozila je u dobrom stanju, potrošnja ulja je minimalna.

Zamena ulja

Ako je motor u dobrom stanju, vozite često na otvorenom putu i umerenim brzinama, možete prihvatiti preporuku koju daje proizvođač ulja i vozila. Preporučujemo Vam da pri zameni ulja promenite filter za ulje. U slučaju da vozilo ne koristite, ulje obavezno zamenite jednom godišnje.

Zimi, na niskim temperaturama ulje u koritu se zgušnjava i pri pokretanju motora javlja se dodatni otpor. Pravilan izbor viskoznosti motornog ulja olakšava start hladnog motora.

Motor ne treba zagrevati u mestu, nego nakon tridesetak sekundi krenite i vozite lagano dok se motor ne zagreje do normalne - radne temperature, a to je desetak minuta od starta.


 

image-0
image-1
image-2
image-2
image-1
image-0Powered by GSP Solutions. Copyright by Autoberza 032.